🤍 400 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO! 🤍
🤍 400 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO! 🤍
🤍 400 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO! 🤍
Taşıyıcı / Sabit Yağ Nedir? Uçucu Yağlar Neden Seyreltilir?

Taşıyıcı / Sabit Yağ Nedir? Uçucu Yağlar Neden Seyreltilir?

Uçucu yağların topikal olarak uygulanmasında, aromaterapide, “Kendin Yap” projelerinde, cilt ve saç bakımında ve çok sayıda amaç için kullanılması söz konusu olduğunda, taşıyıcı yağlar çok önemli bir araçtır.

Taşıyıcı Yağ Tam Olarak Nedir?

Yaygın olarak “baz” veya “sabit” yağlar olarak bilinen taşıyıcı yağlar, sebzelerden, kabuklu yemişlerden veya tohumlardan gelen yağlardır ve topikal uygulama yoluyla uçucu yağları vücuda “taşımak” içindir. En sevdiğimiz taşıyıcı yağ örneklerinden bazıları Tatlı Badem Yağı, Hindistan Cevizi Yağı, Jojoba Yağı, Kuşburnu Çekirdeği Yağı, Avokado Yağı, Üzüm Çekirdeği Yağı ve İncir Çekirdeği Yağıdır.

Taşıyıcı Yağ ile Uçucu Yağ Arasındaki Fark Nedir?

Taşıyıcı yağlar, uçucu yağlar gibi damıtılmak yerine bir bitkinin yağlı kısımlarından preslenerek elde edildikleri için uçucu yağlardan farklıdır.Uçucu yağların aksine, taşıyıcı yağlar genellikle kokusuzdur veya çok hafif, cevizli bir aromaya sahiptir.Uçucu yağlar oldukça uçucudur ve çok çabuk buharlaşır. Taşıyıcı yağlar daha ağırdır ve buharlaşmazlar; bunun yerine, cilde tamamen emilirler.


Neden Taşıyıcı Yağ Kullanmalısınız?

İnsanlar genellikle, topikal uygulama için uçucu yağları seyreltmenin bir yolu olarak taşıyıcı yağları kullanmayı tercih ederler. Taşıyıcı yağlar, uçucu yağların tedavi edici faydalarını azaltmaz; bunun yerine, esansiyel yağları cilt üzerinde daha uzağa yayarlar ve aslında vücudunuzun esansiyel yağları daha hızlı emmesine yardımcı olurlar, bu da daha iyi terapötik etkiler sağlaması anlamına gelir.

Uçucu yağlar inanılmaz derecede güçlü ve konsantre olduğundan, herhangi bir uçucu yağı topikal olarak uygularken cildi korumak için bir taşıyıcı yağ kullanmak çok önemlidir. Uçucu yağların “seyreltilmeden” veya taşıyıcı yağ olmadan uygulanması potansiyel olarak cilt tahrişine, kızarıklığa, yanmaya ve hatta hassasiyete neden olabilir.

Taşıyıcı Yağların Terapötik Faydaları Olduğunu Biliyor muydunuz?

Taşıyıcı yağlar, antioksidanlar, vitaminler ve esansiyel yağ asitleri (EFA) gibi bir çok faydalı etken maddelerle doludur. Cildi beslemek, nemlendirmek ve korumak söz konusu olduğunda o kadar faydalıdırlar ki, günlük olarak uygulandığında cilt hücresi yenilenmesini destekleyebilir ve cildin elastikiyetini koruyabilir.

EFA’lar nelerdir?

Tüm taşıyıcı yağlar EFA’lardan meydana gelir. EFA’lar esansiyel yağ asitleridir. Vücudunuz sağlıklı kalmak ve cildinizi düzenli olarak korumak için esansiyel yağ asitlerine ihtiyaç duyar ve doğal olarak bu yağları kullanır. Üç ana yağ asidi; doymuş yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleridir.

Doymuş yağ asitleri, taşıyıcı yağların daha kalın, daha ağır bir kıvama sahip olmasına neden olur. Bu EFA’lar, derinlemesine nemlendirmek ve vücudun doğal iyileşme sürecini desteklemek için çok mükemmeldir.

Tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri kıvam olarak daha incedir ve cilt serumları için mükemmel hale getiren ipeksi bir doku sunar. Bu EFA’lara sahip taşıyıcı yağlar, cilt temizleme ve yaşlanmaya meydan okuyan harika özellikler sunar.

Uçucu Yağlarla Taşıyıcı Yağları Kullanmanın Temel Nedenleri

● Ciltte artan emilim

● Cilt tahrişinin veya Uçucu Yağlara duyarlılığın önlenmesi

● Uçucu Yağların etkinliğini arttırma



Uçucu yağlar o kadar konsantre ve güçlüdür ki seyreltilerek kullanılması önerilir. Popüler inanışın aksine, seyreltilmemiş bir uçucu yağ kullanmak mutlaka daha iyi sonuçlar alacağınız anlamına gelmez. Taşıyıcı yağlar, uçucu yağların cilt üzerindeyken hızlı buharlaşmasını önler, bu da emilim süresini en üst düzeye çıkarır ve uçucu yağın aromasının ciltte daha uzun süre kalmasını sağlar. Eğitimli bir profesyonelin gözetiminde seyreltilmemiş bir uçucu yağ kullanmadığınız sürece, her zaman bir taşıyıcı yağ kullanmalısınız. Uygun seyreltme oranlarıyla, uçucu yağlarınızdan maksimum faydayı almaya devam edebilirsiniz. Uçucu yağlarınızı topikal uygulama için seyreltmek, daha uzun süre dayanmalarına yardımcı olur ve tek bir şişeyle daha fazla uygulama yapabilirsiniz.

En Çok Kullanılan Taşıyıcı Yağlar

Hindistan Cevizi Yağı (Cocos nucifera)

Onka Farma Hindistan Cevizi Yağı her zaman herkes tarafından tercih edilebilir ve çok yönlü/çok amaçlı bir taşıyıcı yağdır. Bu yağ soğuk şekilde preslenir. Masaj terapistleri tarafından özellikle kullanılabilir ve tatlı kokusu nedeniyle uçucu yağ karışımları oluşturmak için harika bir seçimdir.

Jojoba Yağı ( Simmondsia chinensis )

Jojoba Yağı, aslında Jojoba çöl bitkisinden elde edilen tohumların soğuk preslenmesiyle elde edilir. Jojoba, kararlı bir raf ömrüne sahiptir ve oksitlenmez veya kokmaz. Bu taşıyıcı yağ, E ve B vitaminleri ve tekli doymamış bir yağ asidi olan eikosenoik asit ( omega-9) açısından zengindir . Bu bileşenler nemi tutmada, kızarıklığı veya şişkinliği azaltmada ve cildin doğal iyileşme sürecini desteklemede harikadır. Jojoba yağı oldukça nüfuz edicidir ve insan sebumuna çok benzer . Cildi nemlendirmek için harika olsa da, bu taşıyıcı yağ aşırı yağlı ciltlerle de kullanılabilir, bu nedenle her türlü cilt ve saç bakım tariflerinde kullanmak için mükemmeldir.

Badem Yağı ( Prunus amygdalus dulcis L. )

Tatlı Badem Yağı olarak da bilinen bu taşıyıcı yağ soğuk sıkımdır ve 2 yıllık stabil raf ömrüne sahiptir. Bu taşıyıcı yağ, çok yüksek seviyelerde linoleik (omega-6) esansiyel çoklu doymamış yağ asitleri, oleik (omega-9) esansiyel tekli doymamış yağ asitleri ve D ve E vitaminleri içerir. Bu yağ asitlerinin nemi muhafaza etmeye, kızarıklığı veya şişkinliği azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Ağır veya yağlı bir kalıntı bırakmadan cildi besler ve korunmasına yardımcı olur. Badem Yağı, tüm cilt tipleri için mükemmel olan harika, besleyici bir yağdır, ancak özellikle kuru cildi yumuşatmak için harikadır. Özel yüz ve vücut bakım ürünleri için iyi bir temel oluşturur.

Avokado Yağı ( Persea americana )

Bu taşıyıcı yağ diğerleri gibi değil. Bu yağ, bir kabuklu yemiş veya tohumdan elde edilmek yerine, avokado ağacının meyvesinin kabuğundan soğuk preslenir. Bu, yağın biraz yeşil veya sarı bir renk tonuna ve biraz daha kalın bir kıvama sahip olmasına neden olur. Avokado yağı ortalama 2 yıllık stabil bir raf ömrüne sahiptir ve daha yoğun kıvamı nedeniyle daha yavaş emilir. Bu taşıyıcı yağ, oleik (omega-9) ve palmitik tekli doymamış yağ asitleri, linoleik ( omega-6) esansiyel çoklu doymamış yağ asitleri ve A, D ve E vitaminleri bakımından yüksektir. Bu bileşenler, taşıyıcı yağı özellikle aşırı kuru ve yıpranmış ciltler için iyi bir çözüm sunmasını sağlar. Çatlak izlerini yok etmeye veya kuru saçlarla mücadele etmeye çalışıyorsanız, Avokado Yağı iyi bir seçimdir.

Üzüm Çekirdeği Yağı ( Vitis vinifera )

Bu taşıyıcı yağ, üzüm çekirdeklerinden soğuk preslenir ve 24 ay gibi bir süre raf ömrüne sahiptir. Üzüm çekirdeği dokunma hissiyatı olarak çok hafiftir ve cilt tarafından hızlı emilir, bu da onu yağlı veya karma ciltler için oldukça uygun hale getirir. Ayrıca temizleme özelliklerine sahip hafif bir çözücü özelliği olduğu bilinmektedir. Bu taşıyıcı yağ, linoleik ( omega-6) çoklu doymamış yağ asitleri ve E Vitamini bakımından zengindir. Bu bileşenler, ciltte yağlı veya ağır bir kalıntı bırakmadan nemi geri kazandırır ve vücudun doğal iyileşme sürecini destekler.

Çörek Otu Yağı ( Nigella sativa )

Bu taşıyıcı yağ, Çörek Otu tohumlarından soğuk preslenir ve 2 yıllık stabil bir raf ömrüne sahiptir. Çörek Otu, hızla emilen ancak cilt üzerinde hafif yağlı bir parlaklık bırakan orta kıvamda bir yağdır. Linoleik (omega-6) temel çoklu doymamış yağ asitleri ve oleik (omega-9) temel tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan bu taşıyıcı yağ, vücudun ve cildin doğal iyileşme sürecini desteklemek için harikadır. Cildi güçlendirdiği ve koruduğu için nemin korunmasına yardımcı olurken aynı zamanda kabarık veya kızarık ciltlerde de rahatlıkla kullanılabilir.

Taşıyıcı Yağlar Nasıl Kullanılır?

Uçucu yağları topikal olarak uygularken seyreltme çok önemlidir. Yetişkinler için %2 seyreltme oranıyla başlamanızı öneririz. Bu, 3 damla esansiyel yağı, seçtiğiniz taşıyıcı yağdan 1 çay kaşığı ile karıştırmak anlamına gelir. Karışımınızı koyu renkli bir cam şişede depolayabilir veya seyreltilmiş yağı doğrudan cilde de uygulayabilirsiniz.

Topikal uygulama için en yaygın vücut bölgeleri arasında ense, kulak arkası, bilekler, ayak altları veya cilt ve saç bakımı için yüz, boyun veya kafa derisi gibi alanlar bulunur.

Yağları orta yaş üzeri ve 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanırken her zaman ekstra dikkatli olmalısınız çünkü bu yaş grubu ciltler daha hassas olma eğilimindedir.

Sonuç olarak;

Artık taşıyıcı yağların ne kadar önemli ve faydalı olduğunu bildiğinize göre, topikal uygulama için daha amaca yönelik etkili seyreltmeler yapmanın zamanı geldi.