Lavanta Dünyası / Lavanta Yağı’nın Kullanımları

Lavanta Dünyası / Lavanta Yağı’nın Kullanımları

Lavanta muhtemelen en popüler ve en iyi bilinen uçucu yağdır ve genellikle herkesin olmazsa olmazlar listesinin başında yer alır. Lavanta bu kadar popülerse, bunun bir nedeni olmalı, değil mi? Lavanta yağının harika kokmasının yanı sıra, evet, milyonlarca insanın Lavanta’yı sevmesinin birçok iyi nedeni de var.

Lavanta dünyasında kısa bir yolculuğa çıkalım ve herkesin onu neden bu kadar çok sevdiğini görelim.

Çağlar Boyunca Lavanta

Lavanta yüzyıllardır tercih edilen bir bitki ve yağ olmuştur, ancak biz zaman içinde biraz daha geriye atlayarak başlayacağız (tam olarak 2.500 yıldan fazla). Firavunların ve Giza piramitlerinin evi olan eski Mısır’a hoş geldiniz. Eski Mısır’da insanlar rahatsız edici kokuları engellemek ve ölünün cildini yumuşatmak için mumyalama işleminin bir parçası olarak Lavanta ve diğer yağları kullandılar. Bu, sadece mumyalama ve mumyalamayı yapanlar için süreci daha katlanılabilir kılmakla kalmadı, aynı zamanda Mısırlılar hoş bir kokunun kutsallığın bir işareti olduğuna ve merhumun öbür dünyaya kabul edilmesini sağlayacağına inanıyorlardı.

Aynı zamanlarda, antik Roma ve antik Yunanistan da gelişiyordu ve ayrıca Lavanta’yı faydalı bir bitki olarak kabul ettiler. Lavanta terimi , “yıkamak” anlamına gelen Latince lavare kelimesinden gelir. Bu anlam, antik Roma’da Lavanta’nın en yaygın kullanımlarından birini yansıtır: “kokulu banyo suyu”. Lavanta çok değerli kabul edildiği için pahalıydı. Hoş aroması nedeniyle, birçok insan Lavanta’yı çamaşırlarını ve çarşaflarını yıkamak için kullandı. Bazı kayıtlar ayrıca eski Yunanlıların Lavanta’yı sırt ağrılarını ve uykusuzluğu tedavi etmek için de kullandığını gösteriyor.

Şimdi biraz ileri sarıyoruz ve Kara Veba’nın yaygınlaştığı 1340’lar Avrupa’sına geliyoruz. Bu süre zarfında, birçok insan hastalığı önlemek için Lavanta ve alkolün bir kombinasyonunu kullandı. İnsanlar, şehirleri dolduran ağır ölüm kokusunu bastırmak için sokaklara kuru lavanta demetleri asarlardı. Pek hoş bir tablo değil biliyoruz ama Lavanta o dönemi pek çok insan için biraz daha katlanılabilir kıldı.

Sonraki birkaç yüzyıl boyunca insanlar Lavanta’yı çeşitli şekillerde kullanmaya devam ettiler. Hem deodorant hem de dezenfektan olarak kalelerde ve hasta odalarında zemine yayarlardı. Bazıları Lavanta’yı bir aşk bitkisi olarak görmüş ve onu afrodizyak olarak kullanmıştır. Banyo yaparken parfüm olarak kullanılması pek yaygın bir uygulama değildi. Bazıları Lavanta’yı Birinci Dünya Savaşı sırasında hastanelerde kullandı, birçoğu yaraları iyileştirmek için kullandı, diğerleri enfeksiyondan korunmak için kullandı… liste böyle uzayıp gidiyor.

Bu, insanların çağlar boyunca Lavanta’yı nasıl kullandıklarına sadece bir bakış. Lavanta Akdeniz, Arap Yarımadası ve Rusya’ya özgüdür, ancak bugün dünya çapında yetiştirilmektedir. Neden bu kadar yaygınlaştı? Çünkü günümüzde hemen hemen herkes Lavanta yağının ne kadar harika bir uçucu yağ olduğunu biliyor ve onu günlük hayatlarının bir parçası haline getirmek istiyorlar.

Lavanta Yağı’nın En Popüler Kullanım Alanları

Lavanta’nın tarihsel kullanımları, Lavanta’nın birçok faydası hakkında bir fikir vermektedir. Ancak o zamandan beri, herkesin Lavanta yağını günlük rutinine dahil etmek istemesini sağlayacak bir dizi ek kullanımları da vardır. İşte Lavanta Yağı‘nın birçok faydasından sadece birkaçı ve bu faydalara nasıl erişebileceğinize dair öneriler:

Sakinlik: Lavantanın zihni ve bedeni sakinleştirdiği ve rahatlattığı bilinmektedir. Sakinleştirici bir etki için birkaç damla lavanta yağını bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve karışımı şakaklarınıza, bileklerinize veya ayaklarınızın altına sürün. Bu uygulamalar, stresli durumlara veya sizi endişelendirebilecek herhangi bir şeye karşı etkili bir rahatlatma sağlayabilir.

Uyku Yardımı: Birçok kişi Lavanta Yağı’nın uyumaya yardımcı olduğunu bilir. Yastığınıza bir damla damlatabilir veya uyurken yastığınızın yanına koyduğunuz bir pamuğa birkaç damla damlatabilirsiniz. Ayrıca rahatlamanıza ve uykuya dalmanıza yardımcı olması için yatmadan yaklaşık 30 dakika önce yatak odanıza lavanta yağını dağıtabilirsiniz.

Böcek Isırıkları ve Sokmaları: Lavanta yağı, o sinir bozucu, kaşıntılı ve ağrılı böcek ısırıklarına maruz kaldığınızda yatıştırıcı özelliklere sahip harika bir çözüm sağlayabilir. Arı sokması veya sivrisinek kaynaklı olsun, kaşıntıyı yatıştırmak ve şişmeyi en aza indirmek için doğrudan ısırığın üzerine bir damla lavanta damlatabilirsiniz.

Sivilce: Az önce bahsettiğimiz gibi, Lavanta yağı cildi yatıştırır. Sivilcenin çıktığını hissederseniz, sivilcenin etkisinin azalmasına yardımcı olmak için sorunlu bölgeye biraz Lavanta yağı sürün. Sivilceyi patlattıysanız, Lavanta yara izini en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Böcek ve Kemirgen Kovucu: Lavanta bizim için harika koksa da, fareler, sinekler ve sivrisinekler gibi istenmeyen zararlıları uzaklaştıran bir kokudur.

Ağrılı Kası Rahatlatma: İster egzersiz yapmaktan, isterseniz yoğun iş temposundan kaynaklı olarak kaslarınız ağrıyorsa Lavanta yağı gergin ve ağrılı kasları gevşetmek için harika bir doğal çözüm olabilir. Kaslarınızı rahatlamak için Lavanta Yağını bir miktar taşıyıcı yağ ile seyrelterek masaj yağı olarak kullanabilirsiniz.

Taşıyıcı yağlar hakkında dilerseniz bu yazımıza da göz atabilirsiniz.

Şu ana kadar Lavanta hakkında ne düşünüyorsunuz? Oldukça harika görünüyor, değil mi? Pekala, Lavanta Yağı’nın günlük hayatınızı biraz daha kolaylaştırmaya yardımcı olması için neler yapabileceğinize yüzeysel olarak değindik. Peki Lavanta Yağı’nı denemek ister misiniz? Tıbbi Lavanta yağını buradan satın alabilirsiniz.

Biliyor musunuz?

Lavanta’nın tarihi ve faydaları hakkında konuşmak oldukça yaygındır ve eğer Lavanta’ya zaten aşina iseniz, az önce bahsettiğimiz her şeyi zaten biliyor olabilirsiniz. Ancak Lavanta’da yazdıklarımızdan çok daha fazlası var. İster Lavantaya aşina olun ister onu yeni tanıyor olun, işte bu bitkiyi daha da çok sevmenize yardımcı olacak bazı eğlenceli gerçekler:

● Lavanta, nane ile aynı bitki ailesindendir (taze toplanmış nane yapraklarının kokusunu kim sevmez ki?).

● Lavanta bitkisinin nektarı çok tatlıdır ve kaliteli bal yapar.

● Çiçeklerin dilinde Lavanta, saflık, sessizlik, bağlılık, dinginlik, dikkat, zarafet ve sakinlik anlamına gelir.

● Bugün, Lavanta genellikle Türkiye, Bulgaristan, Doğu Avrupa ve Fransa’da yoğun olarak yetiştirilir.

● Lavanta bitkisi çok sağlamdır ve zorlu koşullarda hayatta kalabilir. Lavanta bitkileri olgunlaştıklarında suya bile ihtiyaç duymazlar ve kuraklıkta hayatta kalabilirler.