Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Çörek otu yağı ve tohumu, çok uzun süreler önce insanlar tarafından keşfedilmiş ve şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. O kadar ki geleneksel tıpta her derde deva, bir başka deyişle “panacea” olarak nitelendirilen çörek otu yağı Türk kültüründe ise yağı ve tohumu hem mutfaklarda hem de aktarlarda uzun süre popülaritesini korumuştur. Çörek otu Ranunculaceae familyasına ait, tek yıllık ve otsu bir bitkidir. Şimdiye kadar bilinen 14 türü sınıflandırılmıştır. Tohumları bir kapsül içinde olgunlaşır, bu yüzden görece sert bir tohum olarak değerlendirilir. Çörek otunun ana vatanı Doğu Avrupa’dan Batı Asya’ya kadar geniş bir bölgedir; fakat tarımı için bütün Avrupa, Kuzey Afrika ve Doğu Asya’nın bir bölümü uygundur.

Çörek otu yağının künyesini tamamladığımıza göre neden “şifa kaynağı” olarak nitelendirildiğini açıklamaya başlayabiliriz. Çörek otu yağının faydalarını timokinon (thymoquinone) isimli bir organik monoterpene borçludur. Kekik yağının etken maddelerinden olan timol (thymol) ve karvakrol (carvacrol) ile “akraba” denebilecek kadar yakın bir kimyasal yapıya sahiptir. Dolayısıyla aynı yolak üzerinden sentezlenen bu üç molekülün vücut içinde benzer özellikler gösterebileceği düşünülebilir. Kabaca doğru olsa da eksik bir önerme olarak düşünülebilir. Timokinonun birçok önemli özelliği vardır, bu özellikler çörek otu yağının faydaları olarak değerlendirilebilir.

Çörek otu yağı bir antioksidan deposudur.

Antioksidan moleküller vücutta mutasyona sebep olabilen serbest radikalleri parçalayarak zararsız formlara dönüştürürler. Vücudumuzun kendini savunma mekanizması olmasına rağmen Timokinon başta olmak üzere başka birçok antioksidan barındıran çörek otu yağı, günlük olarak kullanabileceğiniz en önemli antioksidan kaynaklarından biridir. Bu doğrultuda günlük düzenli kullanım sonucunda solunum sistemi başta olmak üzere dolaşım ve sindirim sistemi için yararlı olabileceğine işaret eden bilimsel çalışmalar yapılmıştır.

Çörek otu yağı çok güçlü bir antimikrobiyaldir.

Birçoklarına göre, çörek otu yağının alamatifarikası antimikrobiyal etki mekanizması ve etkinliğidir. Başrolde yine karşımıza timokinon çıkmaktadır. Kekik yağının ana etken maddeleriyle benzerliğinde söz etmiştik, bu yüzden timokinonun da patojen katili olması çok da şaşırtıcı değil. Çalışma mekanizmaları da aynı prensibe dayanan bu grupta, timokinonu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği proteinlere olan yüksek “ilgisidir”. Daha bilimsel bir şekilde söylemek gerekirse, timokinonun proteinlere bağlanma yatkınlığı olarak ifade edilebilir. Bu durumun en önemli sonuçlarından biri de, tıpkı karvakrol ya da timolde olduğu gibi, hücre içine penetre etmek isteyen patojenlerin (çok büyük oranda virüslerdir) bağlanarak hücre içine alınmasında çok önemli bir rolü olan ACE-2 adlı zar proteine timokinon bağlanır ve virüslerin hücre içine penetrasyonunu inhibe eder. Benzer başka bir etkiyi virüslere göre daha gelişmiş yapıları olan bakteriler ya da mantarlar için de gösterebilir. Çeşitli hücre zarı ya da hücre duvarı yapılarını inhibe ederek patojenlerin çoğalmasını ya da toksisite yaratmasını engelleyebilir. Tüm bunlara ek olarak çörek otu yağının bağışıklık sistemini de harekete geçirerek özelleşmiş hücrelerin sayısını ya da aktivitesini arttırabileceği bilinmektedir.

Kilo vermek için çörek otu yağı.

Fareler üstünde yapılan bazı araştırmalarda çörek otu yağının iştah kapatıcı etkileri olabileceği yönünde bulgular sunmuştur. Ancak yazımızın bu kısmında çörek otunun kilo kontrolüne olan katkısını daha geçerli mekanizmalar üzerinden anlatmaya çalışacağız. Çörek otu yağı insülin seviyesini düzenleyerek kan şekerini düzenleyebilir. Kan şekerindeki ani değişimlerin sebep olduğu tatlı krizleri ya da çok hızlı şekilde acıkmaların önüne geçebilir. Yüksek orandaki doymamış yağ asitleri sayesinde kandaki kötü kolestrol (LDL) sayısının dengelenmesine yardımcı olabilir, trigliserid seviyelerini düşürerek vücut kitle endeksinin azalmasını sağlayabilir. Tüm bu etkiler göz önünde bulundurulduğunda metabolizmayı hızlandırmak, ani kan şekeri değişimlerini engellemek ve kandaki yağ bileşenleri düzenlemesiyle sağlıklı şekilde kilo vermeye yardımcı olabilir.

Cilt sağlığı için çörek otu yağı.

Çörek otu yağının topikal kullanım için de çok uygun olduğunu biliyor muydunuz? Çörek otu yağı A, C ve B vitaminlerine ek olarak kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri de içerir. Komedojenik seviyesinin 2 olması da göz önünde bulundurulduğunda, çörek otu yağı topikal kullanımlar için çok uygun bir yağdır. Antimikrobiyal özelliklerinden dolayı akne, egzema ve sedef hastalığına karşı etkili olabilir. Aynı zamanda anti-enflamatuar özellik gösterdiği için de iltihaplı hastalıklara (özellikle kas ve eklemlerde oluşan)  karşı da etkili olabilir. Gözenekleri tıkamaması, vitamin mineral kompozisyonu ve çabuk emilimi sayesinde nemlendirici ve besleyici özellik gösterebilir, taşıyıcı yağları seyreltmek için çok uygundur.

Bu etkileri gözlemlemek için, her zaman olduğu gibi iki önemli parametre vardır, bunlar; doktor kontrolünde düzenli kullanım ve çörek otu yağının nasıl kullanılacağını bilmektir. Öncelikle çörek otu yağını kullanmaya başlamadan önce, doğal ve saf olduğundan emin olunmalı ve ısıl işlem gördüğünden şüphe edilen yağlardan uzak durulmalıdır. Onka Farma Çörek Otu yağı tamamen saf, soğuk sıkım yöntemiyle üretilmiş, herhangi bir katkı maddesi içermeyen bir yağdır. Onka Farma olarak her şişede bu koşulları sağlamayı garanti ediyor ve analiz sonuçlarımızı sizlerle paylaşıyoruz.

Çörek otu yağının kullanımıyla alakalı en çok kafa karıştıran kısım günlük optimum dozdur. Bu kişiden kişiye farklılık gösterir ve etkin bir sonuç için doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Öte yandan genel kanı günlük bir tatlı kaşığı çörek otu yağının uzun soluklu (4 aya kadar) kullanılmasının en optimum metodlardan biri olduğu yönündedir. Çörek otu yağını eğer yapabiliyorsanız kahvaltıdan önce aç karnına tüketmek önerilmektedir. Topikal kullanım için de günlük olarak kullanılabilecek dozla alakalı bir çalışma yapılmamıştır. Uygulama bölgesine uygun miktarda yağı direkt olarak masaj yaparak cildinize uygulayabilir ya da amacına uygun uçucu yağları seyreltmek için kullanabilirsiniz. Akne ya da egzema problemleri için lavanta yağı, romatizmal ya da iltihapa bağlı kas ve eklem ağrıları için nane yağı ya da geniş spektrumlu antimikrobiyal etkiler için de çay ağacı yağıyla karıştırabilirsiniz.

İleri uygulamalar için seyreltme tablomuzu inceleyebilir, farklı uygulamalar için seçebileceğiniz uçucu yağlarımızı inceleyebilirsiniz. Haberlerden, kampanyalardan ve yeniliklerden haberdar olmak için sitemize üye olabilir ve üyelik avantajlarının tadını çıkarabilirsiniz.